Olet kaiken hyvän arvoinen

07.01.2022

Jos olet tottumaton käymään läpi mennyttä ja suunnittelemaan tulevaa, voit kokeilla sellaisen mielekkyyttä YearCompassin avulla. Kaikille tämäntyyppinen työskentely ei sovi, toisille se puolestaan on erottamaton osa vuodenvaihdetta. Olen kuullut joidenkin tekevän itselleen ja perheelleen hyvinkin tarkkoja ja kauaskantoisia suunnitelmia ja jopa toteuttavan ne.

Minä olen aina ollut kehno haaveilija, ja menneetkin mieluummin unohdan kuin palaan niitä harmittelemaan. Toki ilonaiheita kannattaisi hehkuttaa myöhemminkin, uskon sellaisella olevan hyviä vaikutuksia. Kokeilin tuota tulostettavaa kirjasta vuosi sitten ja otin siitä vinkkejä tällekin vuodelle. Ohitin nopeasti sellaiset osiot, jotka eivät tuntuneet omilta. Muutamia oivalluksia sain itselleni kirjattua sekä viimeksi että nyt. Hienoa oli huomata, että suurimman osan ajattelun tasolla vuosi sitten olevista muutoksista olin toteuttanut, ihan tiedostamatta. Muistiin kirjatut asiat elävät omaa totuuttaan jossain alitajuntamme uumenissa.

Menneen ja tulevan raportoimisen sijaan pyrin muutaman kerran vuodessa miettimään, mitä tarvitsen ollakseni onnellinen ja pystyäkseni antamaan jotain hyvää itsestäni myös muille. Silloin tällöin teen myös arvotestin, vain huomatakseni, etteivät mielipiteeni juurikaan ole vuosien varrella muuttuneet. Erilaiset elämäntilanteet tuovat omia haasteitaan arkeen, joten vuoden poikkeavat toisistaan kuitenkin melko paljon.

Löysin muistikirjastani listan, jonka olen tehnyt vuosia sitten, sellaisena aikana, jolloin minulla ei ollut juurikaan aikaa itselleni tai läheisilleni. Olin miettinyt, josko minullakin olisi oikeus pieniin, hyviin asioihin, sen sijaan että aina tein asioita vain muita varten ja heidän puolestaan.

Olen sen arvoinen, että
- nukun pitkään ja herään hitaasti
- juon aamukahvin hiljaisuudessa
- ystävät viihtyvät seurassani
- minua rakastetaan
- voin hyvin ja pysyn terveenä
- minun ei tarvitse murehtia
- saan omaa aikaa
- tulen ajatuksineni kuulluksi
- tunteeni hyväksytään

Nuo silloiset uskottelut itselle olen osannut elää todeksi, joten nyt on aika kirjata uusia toiveita elämänilon vahvistamiseksi. Kokeile sinäkin. Aloita sanoin "Olen sen arvoinen, että..."

Kun olet määritellyt oman tämänhetkisen arvosi itsellesi, saat viimeistään sen myötä oikeuden aikatauluttaa kuluvan vuoden kalenteriisi töiden ja velvollisuuksien lisäksi runsaasti omaa, vain itsellesi tarkoitettua vapaa-aikaa. 

#vuosiKompassi #mennytvuosi #tulevavuosi #tavoitteet #haaveet #suunnittelu #omaAika #arvot #kalenteri #työnorganisointi #vapaaAika

Photo by Bart LaRue on Unsplash