Hyväksyntä antaa vastalahjaksi toimintakykyä

28.01.2020

Kun sallii itsensä olla herkkä ja antaa tilaa muuttuneille mahdollisuuksille, voi muuttaa elämäänsä. Tunteiden täydellisen vastaanoton harjoituksella voi negatiivisen tunteen saada muutettua positiiviseksi ja itsestään saattaa löytää myös ihan uusia, kehollisia tunteita. Tunteiden muutosta seuraa kuin itsestään myös ajatusten ja asenteiden muutos.


Tuulivoimalan siipienkorjaaja

Sattuman saattelemana minulla oli tänään pitkästä aikaa hetken verran aikaa itselleni. Odotellessani suutarin tekevän ihmeitä juhlakengilleni, istuin kauppakeskuksen kahvilassa tyhjentämässä ajatuksiani menneestä työviikosta. Naapuripöydässä kaksi nuorta naista juttelivat elämästä. Puheenaiheet vaihtuivat nopeaan tahtiin opintojen, töiden, erojen ja remonttien kautta tuleviin juhliin. Toinen heistä pohti vakavin mielin työyhteisönsä yhteistä hyvinvointia vashvistavaa iltaa. On vuokrattu luksuslukaali porealtaineen ja valittu hyvä catering herkullisine tarjoiluineen. Juomapuolikin on kunnossa, mutta minkäänlaista ohjelmaa ei ole. "Mitähän siitäkin tulee, kun paikalla on monta kymmentä miestä ja vain kolme naista? Toinen naisista on vielä sellainen tyypillisen tylsä toimistotyyppi ja toinen vähän miesmäinen. Mutta hän onkin tuulivoimalan siipienkorjaaja, ulkotöissä ja harvoin paikalla", pohti toinen naisista. Toinen oli hetken hiljaa, kunnes sanoi rohkaisten: "No mutta hei, sähän olet selvästi illan kirkkain tähti, meet vaan sinne ja nautit kaikesta siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu."

Keskustelun kuuleminen herätti minussa harmittomia ajatuksia. Hymyilin iän ja kokemuksen mukanaan tuomalle huolettomuudelle ja kyvylle olla ajattelematta moisia merkityksettömiä pikkuseikkoja. Juhliin mennään, kun on kutsuttu, niissä jutellaan milloin kenenkin kanssa sopivasti mieleen tulevista asioista, viihdytään tuttujen tai tuntemattomien seurassa juuri sopivan aikaa ja lähdetään ajoissa nukkumaan.


Hämmennystä aiheuttavat tunteet

Siinä hiljaa hymyillessäni huomasin kehoni reagoivan tunteisiin, joita mieleni tahtomattani tuotti. Mietin huomisen juhlia. Niitä, joihin suutari parhaillaan kenkiäni korjasi. Aikuisuuteen siirtyvän nuoren juhliin on kutsuttu tiivis kaveriyhteisö, joista kovinkaan montaa en syvemmin tunne ja heidän lisäkseen suuri määrä sukulaisia. Tilanteenihan on jokseenkin sama kuin viereisen pöydän naisella.

Paitsi että minun juhlissani on mukana henkilö, jonka sanat ja teot ovat aikanaan aiheuttaneet itselleni ja läheisilleni niin paljon surua ja murhetta, että käsittelemättömänä tunteena vihaksi muuttunut pelko on päässyt ihon alle. Nyt, kun aikaa menneestä on kulunut riittävästi ja negatiiviset tunteet ovat muuttuneet nopeiksi tuntemuksiksi, on jollakin tavalla vapauttavaa sanoittaa kulkemaani matkaa tämän asian suhteen.

Kun katsoo elämää ilman peiliä, näkee siitä vain puolet

Olen varhaislapsuudesta asti pohtinut elämää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta syvällisesti. Sisimpäni muilta piilossa pitämäni puolet olen kohdannut jo nuoruudessa, muiden ihmisten kääntöpuoliin törmännyt varhaisessa aikuisuudessa useammin kuin olisin toivonut. Ikävien asioiden osuttua kohdalle, olen analysoinut nopeasti tilanteen, omat reaktioni ja toisten tarkoitusperät. Olen kuvitellut tulkintojeni olevan aina oikeita, sillä olen tottunut luottamaan vahvoihin vaistoihini ja uskon ajattelun voimaan.

Tämän ajatuksiini ja tunteisiini päässyt, huomisiin juhliin mukaan tuleva henkilö, on tahattomasti tai tarkoituksella saanut tunteeni myrskyämään useampaan kertaan. Minulla kului useampi vuosi ennen kuin ymmärsin, etten järkeilemällä, hyväksymällä tai anteeksiannolla pääse omiin syviin tunteisiini kiinni. Vasta riittävän monen NLP-harjoituksen myötä kykenin kokemaan kehossani sen todellisen kivun, josta tuntemukseni nousivat. Niissä harjoituksissa, joissa yritin aktiivisesti siirtää tai poistaa kyseisen henkilön elämästäni, epäonnistuin kerta toisensa jälkeen. Samoin kävi yrittäessäni muuttaa suhtautumistani häneen. Ei auttanut positiivisten ajatusten lähettäminen, suojaavan viitan harteille asettaminen, eikä mikään muukaan mielikuva. Epämiellyttävä ja voimia vievä tunne nousi kerta toisensa jälkeen, kunnes ymmärsin ottaa sen vastaan. Kun vihdoin uskalsin, kutsuin tuota ahdistavaa tuskaa. Toivotin sen tervetulleeksi luokseni, pyysin lisää ja lisää. Itkin ääneen itsekseni, tunsin kehoni huutavan, kääriydyin tiukemmin viltin alle ja hämmentävää kyllä, nautin kivusta, jota tuskallinen tunne minulle tuotti. Kun olin saanut kaiken tähän asiaan, henkilöön ja menneisiin tapahtumiin liittyvän pahan tunnistettua ja koettua, olin pitkään hiljaa. Annoin ajatusten kulkea lävitseni pysähtymättä miettimään niitä. Ja kun seuraavan kerran masterilla piti harjoitusta varten valita ongelma, en keksinyt yhtäkään. Tämä pitkään piinannut ongelmallinen vuorovaikutussuhde oli poissa mielestäni, ja sen myötä muutkin vaikeudet tuntuivat kaikonneen.


Oivalluksesta seuraa muutos

Olen tuon "Tervetuloa tunne" -harjoituksen jälkeen tavannut kyseistä tunteitani kuohuttavaa henkilöä useampaan kertaan yhteisten ystävien ja sukulaisten järjestämissä tilaisuuksissa. Omien kielteisten tunteideni hyväksymisen ja niistä irti päästämisen jälkeen kohtaamiset ovat olleet molemmin puolin hyviä ja toimivia. Ja vaikka kehoni hetkellisesti reagoikin huomiseen, eivät tuntemukset enää anna mielelleni valtaa. Ajattelen olevani tullut kutsutuksi hienoihin juhliin, kuten hänkin. Meillä on molemmilla varmasti hauskaa, yhdessä ja omiemme seurassa. Toiset korjaavat tuulivoimaloiden siipiä ja toiset käyttävät niiden vangitsemaa energiaa. Olemme kaikki toisiamme varten ja tarpeellisia, tavalla tai toisella. Tässä hetkessä ja elämässä.

Pitäisi käydä useammin itselle epätyypillisissä paikoissa, joissa tuntemattomia kuuntelemalla voi oppia jotain uutta itsestään ja tavastaan suhtautua elämään.


Tunteiden vastaanotto -harjoitus

  1. Ota mukava asento ja havainnoi omaa kehoasi. Huomaa päällimmäinen tunteesi ja sen paikka kehossasi. Se voi olla tuttu tai epämääräinen tunne. Voit halutessasi antaa sille nimen.
  2. Anna tunteelle lupa tulla kokonaan. Jos tunteeseen liittyen mieleen nousee jokin asia tai henkilö, anna sen liukua mielestäsi. Keskity tunteeseen ja vain huomaa se, analysoimatta. Odota tunnetta ja keskity siihen, miltä se tuntuu.
  3. Kun olet ottanut tunteen täysin vastaan, anna sen siirtyä syrjään, laimentua, haihtua... ja huomaa, mikä tunne tulee seuraavaksi. Sekin voi olla tuttu tai epämääräinen, ja sillekin voit halutessasi antaa nimen.
  4. Anna uudellekin tunteelle lupa tulla. Keskity taas vain tunteeseen ja siihen, missä se tuntuu.
  5. Jatka näin, kunnes tulee myönteinen tunne. Yleensä neljäs tai viides tunne on voimakas myönteinen tunne, ja sitä on ketjussa kutsuttu myönteisen tunteen tasanteeksi.
  6. Voit lopettaa hyvään tunteeseen tai harjoituksen aikana löytämääsi uuteen tunteeseen. sellaiseen, jota et aikaisemmin ole huomannut ja jonka huomaat vaikuttaneen elämääsi. Uuteen tunteeseen tutustumalla löydät sen jatkossa helpommin. Samalla voit miettiä, mitä tunteesta on mahdollista oppia.

Oleellista harjoituksessa on huomata tunne ja ottaa se vastaan analysoimatta, selittämättä ja ilman että alkaa kertoa tarinaa siitä, mistä se johtuu, mihin se vie tai mitä toiset ihmiset siitä ajattelevat.

Tuntemusten ja kipujen takana on usein tunteita. Kun toivotat tuntemuksen tai kivun tervetulleeksi, sen takaa nousee usein lopulta tunne, jolla voit jatkaa harjoitusta.


Tunteiden vastaanottoharjoitus Toivosen ja Koiviston kirjasta ITSEstään, 2010

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

#nlp #hyväksyntä #tunteet