Ajanhallinta ja palautuminen
Meillä kaikilla on käytössämme samat 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa. Vain me itse voimme vaikuttaa ajankäyttöömme. Jos haluamme opetella muovaamaan aikaa, on meidän opeteltava priorisoimaan tekemisiä omaksi eduksemme.
Joskus on hyvä tehdä listoja pakollisista ja haluamistaan asioista, arvioida eri toimintojen vaatimaa aikaa ja pohtia realistisesti, mitä on mahdollista toteuttaa annettujen 24 tunnin sisällä. Jos kiireen keskellä joutuu luopumaan sovituista tai odotetuista asioista, on hyvä tiedostaa tekevänsä sen itsensä vuoksi. Monia asioita ehtii tehdä myöhemminkin, sitten kun aika on siihen sopivampi.
Myös henkisiä voimavarojaan on aiheellista ajoittain arvioida. Voit tehdä sen helposti perinteisellä ympyrädiagrammilla. Tunneiksi purettujen tekemisten sijaan mieti, miten henkinen energiasi jakautuu elämän neljällä tärkeällä alueella. Piirrä ympyrään sektorit työlle, ystäville ja perheelle, harrastuksille sekä täysin itsellesi omistetuille asioille. Jollei jako ole voimavarojesi kannalta tarkoituksenmukainen, piirrä toiseen ympyrään tavoittelemasi painotus. Mieti konkreettisia keinoja voimavarojesi vapauttamiselle kulkeaksesi haluamaasi suuntaan. Mitä se vaatii sinulta, ympäristöltä ja muilta ihmisiltä? Anna itsellesi selkeät ja konkreettiset tavoitteet, joilla voitat esteet.
Tässä muutama vinkki ajankäytön hallintaan:
- Koska työ poikkeuksetta täyttää sille varatun ajan, anna sitä eri toiminnoille aiempaa vähemmän.
- Anna jokaiselle tehtävälle riittävän lyhyt määräaika ja pidempien projektien osatavoitteille väliaikoja.
- Tee asiat mieluiten heti, niin vähennät muisti- ja huolikuormaasi.
- Vältä liian optimistisia aikatauluja. Jätä liikkumiselle pelivaraa ja itsellesi palautumisaikaa.
- Valmistaudu hyvin ja käytä suunnittelun myötä säästämäsi aika yllättäville asioille.
- Pidä To Do -listasi kohtuullisena ja unohda asiat, jotka eivät todellisuudessa ole niin tärkeitä kuin aluksi ajattelit.
- Lue saapuneet sähköpostit keskitetysti 1-2 kertaa päivässä, tee niiden vaatimat toimenpiteet heti ja sen jälkeen poista tai arkistoi ne. Mikäli viestiin vastaaminen vaatii pidempää perehtymistä, ajasta se kalenteriisi.
- Pidä mobiililaitteet hiljaisina ja estä ponnahdusikkunat. Mieltä rauhoittaa myös kuvakkeiden tiivistäminen kansioihin ja puhelimen etusivun pitäminen minimalistisena.
- Varaa kalenteriisi omaa, sinua itseäsi ilahduttavaa aikaa.
- Varaa aikaa myös todelliselle palautumiselle, vaatimuksista vapaalle oleilulle.
Arjen kiireiden ja haasteiden keskellä voit ottaa voimaannuttavia mikrotaukoja. Läsnäolotaitojen harjoittelu toteutuu jo sillä, että keskityt juuri siihen, mitä teet. Vaikka mieleesi tulisi kiireellisesti hoidettava asia, vältä tekemisesi keskeyttäminen. Tee asia kerrallaan ja luota siihen, että muistat tehdä tärkeät mieleen tulleet asiat myöhemminkin.
Kokeile näitä pikatreenejä:
Huolestumisesta huojentumiseen
- Kuvittele mielessäsi asteikko 0-10 ja aseta itsesi sille tämänhetkisen tuntemuksen mukaisesti.
- Kevennä mielentilaasi yhden tai kahden mittavälin verran.
- Tunne muutos kehossasi, hengityksessäsi ja ajattelussasi.
Hitaasti hengittäminen
- Totuta itsesi 30 sekunnin omaan hetkeen seuraamalla ajan kulkua kellosta.
- Syvähengitä sisään vatsanpohjasta keuhkoihin asti, neljään laskien.
- Pidätä hengitystäsi hetki.
- Puhalla ilma ulos vähintään yhtä hitaasti.
- Pidätä hengitystäsi hetki ja jatka muutaman kerran.
Muista, ettei kaikki kiire ja kaaos ole pahasta. Tarvitsemme hyvän stressin tuomaan pientä jännitystilaa selvitäksemme työn ja arjen haasteista. Voimavaramme vahvistuvat tekemisen myötä, ja sopivan haasteellisuuden myötä pystymme ylläpitämään rauhallista energiatasoa.
Huonossa stressissä puolestaan sietokyky ylittyy, voimavarat hupenevat, keho alkaa oireilla ja tuntuu, ettei saa mitään aikaiseksi. Olo muuttuu ärtyisäksi ja huolestuneeksi ja päivän murheet siirtyvät uniin. Pitkään jatkuneen stressitilan seurauksena vahvintakin ihmistä uhkaa uupumus.
Omaa jaksamistaan kannattaa seurata herkin korvin ja tehdä tarvittavia muutoksia, asenteellisia ja ajankäytöllisiä, heti ensimmäisten hälytysmerkkien ilmaantuessa.
#ajanhallinta #läsnäolotaidot #mikrotauot #palautuminen
Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash